Conversa: Nerea Calvillo y Abelardo Gil-Fournier

March 22, 2024

Diàleg entre l’arquitecta i investigadora Nerea Calvillo, autora d’ Aeropolis. Queering Air in Toxicpolluted Worlds (Columbia Press, 2023) i l’artista i investigador Abelardo Gil-Fournier, coautor de Living surfaces amb Jussi Parikka (MIT Press, 2024).

Living surfaces és una investigació de l’estètica i visualitzacions de superfícies planetàries des d’una perspectiva experimental de la teoria dels mitjans. I si cada vista, cada illa, de fet, cada característica geogràfica de la Terra, pogués ser vista com un objecte d’art? A Living Surfaces, Abelardo Gil-Fournier i Jussi Parikka exploren com la superfície de la Terra, al llarg dels dos darrers segles, s’ha conegut i s’ha percebut com un entorn d’imatges. Living Surfaces inclou una sèrie d’estudis de casos des d’experiments i observacions del segle XVIII sobre matèria vegetal, fotosíntesi i fisiologia vegetal, fins a tècniques de visió artificial i intel·ligència artificial del s.XXI aplicada al càlcul de superfícies agrícoles i d’altres paisatges. Gil-Fournier i Parikka ens ajuden a entendre qüestions bàsiques que es refereixen als punts de referència artístics i arquitectònics de l’Antropocè. El llibre sortirà aquest any de la mà del prestigiós Massachussets Institute of Technology.

Com podem conèixer l’aire? Aeropolis: Queering Air in Toxicpolluted Worlds ofereix un marc especulatiu i interdisciplinari per reorientar els conceptes comuns de la contaminació de l’aire i l’aire com a matèria. Aeropolis s’oposa als models dominants de gestió de l’aire que depenen de formes d’exclusió i desigualtat i proposa que l’aire sigui pensat com una ciutat, per unificar les seves imbricacions socials, culturals, polítics i ecològiques. A partir de la tecnociència d’arrel feminista i els marcs ecològics queer, Aeropolis s’allunya de les solucions ràpides i funcionals, i ens proposa relacionar-nos amb l’aire des d’un disseny més proper a la justícia ecològica i social.

Modera: Ingrid Guardiola